Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IBK Tygriket 99 A-lag Herrar

Följ

A-lag Herrar

Följ oss för uppdateringar
Följ
IBK Tygriket 99
Innebandy
A-lag Herrar

Match

IBK Tygriket 99

4 - 6
Öxabäckshallen
17 oktober 2009
15:00

IBK Vänersborg

Referat

Referat: IBK Tygriket 99 - IBK Vänersborg

"Att förlora är att dö en smula."

Idrottens värld kan vara ack så grym ibland. Gränsen mellan succé och fiasko, hopp och förtvivlan, glädje och sorg, svart och vitt, ljus och mörker eller vinst och förlust är aldrig lika påtaglig som inom idrottens ramar. Det är på dessa fundament som hela tanken med idrott vilar sina grundvallar. Att ständigt slitas mellan dessa motpoler är nämligen karaktärsprövande om något. Samtidigt är det just i dessa oppositioner som man finner den fascination som gör idrotten så lockande och kittlande. Ingenting är förutbestämt och denna vetskap utgör någon form av grundfundament i den mänskliga känslosvallet. För ingen annanstans är vardagen lika oförutseende som på en idrottsarena. Så förmodligen ligger detta behovet av att sätta sina egna känslor i svaj djupt nedärvt i vår reptilhjärna. För hur skulle man annars härda ut?

Tag matchen mot Vänersborg som ett lysande exempel. Tygriket gör på det hela taget en relativt väl genomförd match. Kryddat med en heroisk upphämtning gav de positiva känsloyttringarna en rejäl adrenalinkick som är svår att finna motsvarigheter till någon annanstans i vår moderna samhällsstruktur. Ändå är det de negativa känslorna som spelarna i Tygriket tvingas brottas med efter matchen. Precis så grym kan nämligen idrotten vara om man befinner sig på fel sida av gränsen. Samtidigt var säkerligen stämningen på topp i den buss som i sakta gemak rullade genom skogarna med destination Vänersborg.

Idrottens tjusning är lätt att se när man befinner sig på rätt sida, och lika svår att förstå då man befinner sig på den motsatta. Så för att ha de rätta perspektiven bör man ha befunnit sig på båda dessa sidor för att se helheten. Något som säkerligen motståndarna ifrån Vänersborg stämmer in i till fullo. För i fjol var nämligen rollerna ombytta då Tygriket reste sig på tio och sedan avgjorde i förlängningen. Oviss var ordet.

Därmed göre sig diskussionen om huruvida idrotten är rättvis eller inte fullständigt överflödig. För idrott ämnar nämligen inte till att vara rättvis. För rättvisa har sitt ursprung i det förutbestämda och den dagen idrotten blir förutbestämd är det idrotten själv som företeelse som dör en smula.

Konstaterandet blir därför att det ofta är de små marginalerna som avgör huruvida stämningen efter matchen skall gå i moll eller dur. I just denna specifika match stavas dessa marginaler Anders Nilsson och Andreas Johansson. Det var nämligen dessa båda herrars insats på planen som var den avgörande skillnaden. Nilsson agerade stundom levande vägg i gästernas bur och Johansson låg bakom det mesta som skapades i offensiv väg. Tygriket hade däremot ingen som kom upp i deras standard i denna match och det var därför till stor del deras insatser som fällde avgörandet. Bara att buga och bocka.

Detta öppnar också upp ett annat intressant diskussionsämne kring idrotten som företeelse. Nämligen dem om individens betydelse för lagets framgång. För självklart vinner ingen på egen hand utan uppbackning av sitt lag, men samtidigt behöver ett lag något som ger den där extra kryddningen som gör att anrättningen har något särskilt att erbjuda. Vänersborg kryddade sin anrättning bättre än Tygriket denna soliga höstdag och därmed fick spelarna känna på den positiva sidan av det mynt som vi kallar idrott.

Till sist...
Inget ont som inte har något gott med sig. GB-gubben var tillbaks på planen och skötte sin uppgift med den äran. Hans inställning och uppoffrande spel kommer att vara till stor nytta för laget vad framtiden anbelangar. Frågan alla ställer sig är dock huruvida Lovis kommer påverka Tygrikets framtida serietillhörighet.

Matchfakta
IBK Tygriket 99 - IBK Vänersborg 4-6 (1-2, 1-2, 2-2)

0-1
1-1 Viktor Nydén (Björn Andersson)
1-2
1-3
1-4
2-4 Daniel Eliason (Björn Andersson)
3-4 Viktor Nydén (Björn Andersson)
4-4 Dag Brodén (Mikael Laurén)
4-5
4-6

Skott: 22-19
Publik: 131
Utv: TT99 1x2, IBKV 3x2
Domare:

Hôven
*** Lovis
** IKEA
* Terry
Spelarstatistik
Utespelare
Namn M G A Utv P
Björn Andersson 1 0 3 0 3
Viktor Nyden 1 2 0 0 2
Daniel Gripestam 1 1 0 0 1
Adam Myrman 1 0 0 0 0
Andreas Ljunggren 1 0 0 0 0
Fredrik Johansson 1 0 0 0 0
Jesper Sunnerås 1 0 0 0 0
Jonathan Johansson 1 0 0 0 0
Peter Kristensson 1 0 0 2 0
M Spelade matcher G Mål A Assist Utv Utvisningsminuter P Poäng

Andra möten i serien

sön 24 jan 2010, 14:00 IBK Vänersborg - IBK Tygriket 99 6 - 5